Házená

Oddíl sokolnické házené byl založen v roce 1933 jako součást Tělocvičné jednoty Sokol Sokolnice. Dlouhou řadu let hráli sokolničtí házenkáři oblastní soutěže. Největších úspěchů však dosáhla sokolnická házená začátkem tohoto století. Nejprve to bylo několik let působení ve třetí lize, dále pak vybojovaný postup do II. ligy a v roce 2003 historické první místo v této soutěži a postup do prestižní I. ligy házené mužů ČR. Sokolnická házená tak dosáhla nejlepšího umístění v celé historii oddílu.

Po pěti letech prvoligového působení sestoupili sokolničtí házenkáři především z ekonomických důvodů v sezóně 2007 – 2008 až do Jihomoravské ligy (III. liga), kterou v sezóně 2008 – 2009 vyhráli. Do II. Ligy však z již výše uvedených ekonomických důvodů a v důsledku absence sportovní haly v Sokolnicích a přilehlého okolí, záměrně nepostoupili. V ročníku 2009 – 2010 svoje vítězství v Jihomoravské lize obhájili a v sezóně 2010 – 2011 konečně postupují do II. ligy házené ČR.

V oddíle působí dále družstva mladších a starších žáků a družstvo staršího dorostu. O nejmenší drobotinu se starají trenéři mladších a starších minižáků. Mladší a starší žáci i starší dorost hrají v divizní soutěži Jihomoravského svazu házené. Házená má v  Sokolnicích hluboké tradice a házenkáři TJ Sokol Sokolnice patří dnes historicky mezi nejúspěšnější kluby, které sdružuje Jihomoravský svaz házené.

Futsal – malá kopaná

Na konci osmdesátých let se na tehdy ještě písčitém házenkářském hřišti začala scházet parta kluků, kteří si rádi zahráli fotbal. Začátkem devadesátých let se začíná rozmáhat tento druh kopané a získává velikou popularitu. Organizuje se spousta turnajů a dokonce pravidelných ligových soutěží. A tak právě na jeden takový turnaj vyráží i mužstvo Sokolnic. Na turnaji v Kloboukách u Brna vystupuje dne 18.5.1991 poprvé oficiálně pod názvem Sokol Saňaři Sokolnice.

11.července 1992 se na tehdy asfaltovém házenkářském hřišti sešlo 9 mužstev, která si to rozdala o historicky prvního vítěze sokolnického turnaje ve futsalu – Saňař Cup. Od tohoto roku se dnes již velice známý tutnaj v malé kopané hraje každý rok. A protože mužstev stále přibývalo a to hlavně domácích, vzniklo pro tyto mužstva v roce 2003 Mistrovství Sokolnic, které se stalo nedílnou součástí turnaje. V roce 2006 se Saňař Cup roztáhl dokonce do čtyř dnů. Od této doby počet účastníků neustále roste. Účast kolem šedesáti mužstev je dnes již tradicí.

Saňař Cup už ale není jen o futsalu. Pro kvalitní vyžití a pobavení se konají doprovodné akce jako jsou koncerty, večerní zábavy a diskotéky. V konečném součtu je Saňař Cup také akce, která přispívá formou finančních darů nadačnímu fondu Krtek při dětském onkologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno nebo Základní škole v Sokolnicích. V roce 2011 se konal jubielní, již 20. ročník této vyjímečné akce, která již dávno přesáhla svým významem hranice obce a celého regionu.

V oučasnosti hrají futsal v Sokolnicích tři družstva mužů. Sokol Saňaři A hraje soutěž 1.B třídu, Sokol Saňaři B a Saňaři C pod názvem Saňaři působí společně ve II.B třídě. Dále v oddíle působí družstvo žáků a neregistrovaných hráčů.

Stolní tenis

Po roce 1970 se v Sokolnicích vedle tradičních sportů stala oblíbenou zábavou i hra stolního tenisu. Z původní provizorní herny ve školní družině a druhé v domě pionýrů se stále větší pozornost mladých zájemců o tuto hru soustředila do prostorů sokolovny. Stolní tenis se stal doplňkovým sportem k ZRTV jak žáků tak i mužů.

Kvalitativní růst hráčů byl porovnáván zejména přátelskými zápasy a účastí na otevřených turnajích v rámci okresu. Od roku 1975 hrála družstva mužů a žáků okresní soutěže. V roce 1990 se podařilo mužům za vydatné pomoci hráčů ze Sokola Prace postoupit do okresního přeboru I. třídy. V té době měl oddíl tři družstva mužů. Později se oddíl potýkal s nedostatkem vlastních dobrých hráčů a tím i pravidelná soutěž v Sokolnicích skončila.

V roce 1986 oddíl pořádal Velikonoční turnaj mužů, který se stal v dalších letech tradiční akcí s důstojným ukončením sezóny pro hráče celého kraje. Např. v roce 2001 se turnaje zúčastnilo 54 hráčů z 18 oddílů. Poté byl oddíl odhlášen a zrušen.

V únoru 2008 byl oddíl stolního tenisu opět zaregistrován na sokolské župě Dr. Jindry Vaníčka a přihlášen do brněnské IV.třídy. Následující rok se družstvu A podařilo postoupit do III. třídy. Od roku 2010 má oddíl i družstvo B, které nastupuje v V. třídě brněnské Městské soutěže.

Šipky

Koncem devadesátých let minulého století se pro partu nadšených hráčů šipek ze Sokolnic tento začíná druh zábavy stávat organizovanou činností a v roce 2000 začíná jejich působení v ligových soutěžích. Před tím se schází šipkaři na pravidelných turnajích. První ligový ročník začal v přípravce za působení dvou sokolnických družstev. Kromě týmu Tělocvičné jednoty Sokol Sokolnice jsou to i Saňaři Sokolnice.

Pravidelné turnaje sokolnických šipkařů byly pořádány osmkrát do roka, z toho čtyři turnaje jednotlivců a čtyři turnaje dvojic. Na základě umístění na těchto turnajích byla sestavena tabulka, ze které se prvních 16 hráčů nominuje na závěrečný Turnaj Mistrů, kterým byl ukončen celý rok. Ročně se těchto turnajů zúčastnilo téměř sedmdesát hráčů.

V současnosti se bohužel oddíl šipek potýká s nedostatkem hráčů a jeho činnost je tak aktuálně pozastavena.