Ženáčské hody 2024, 5.10.2024

Od loňského roku bylo jasné, že po několika letech se budou letos v říjnu v Sokolnicích konat tradiční ženáčské hody, na které se již během prázdnin přihlásilo 16 párů všech věkových kategorií z různých koutů naší obce. Hlavní organizace se již tradičně ujala Andrea Hrdličková, která nás stárky svolala poslední prázdninový víkend do sokolovny, kde všem sdělila základní informace. A také zde proběhlo profesionální focení, které zajistila Ivona Fricová – jeho výsledkem bylo krásné tablo, které si mohl prohlédnout každý, kdo šel kolem S-pasáže. Fotografie byly také použity na zvací letáčky, jejichž výrobu a tisk si vzala na starost Jana Mrkvicová, která se ujala i další propagace.

Na první schůzce jsme se také dozvěděli, že ženáčské hody budou letos náročnější na přípravu, než byly v posledních dvou letech babské či chlapské (kteří mnozí z nás také osobně prožili a právě díky nezapomenutelným zážitkům si chtěli hody zopakovat zase trochu jinak). Přímo se nabízelo využít toho, že budeme v párech, a tak bylo rozhodnuto, že pro diváky secvičíme celou Českou besedu. Někteří jen oprášili své taneční dovednosti a znalosti z dob minulých a hlavu si tímto sdělením příliš nelámali, ale velká část z nás se s besedou setkala jen z velké dálky anebo vůbec a trochu je informace vyplašila. Po mnoha zkouškách a nácvicích – ať už společných anebo těch, které jsme si v rámci kolony domluvili navíc – jsme konečně nabyli dojmu, že s naším vystoupením můžeme vystoupit na veřejnosti. Plné ruce práce jsme měli i se zkoušením hodových písní  a trénováním půlnočního překvapení v režii Terezy Žáčkové, na jehož nácvik jsme se museli také několikrát sejít zvlášť ženy a muži. Na každém nácviku jsme se ale výborně bavili a ani náročnost příprav nám nijak nekalila dobrou náladu, která mezi námi všemi panovala – kolektiv párů se sešel prostě přátelský a všichni si navzájem sedli.

Jak se blížil samotný hodový víkend, bylo jasné, že nevyjde počasí. Tradiční zvací dopoledne tak muselo proběhnout s deštníky a v civilu. Děkujeme všem sokolnickým občanům za vřelá přijetí ve dveřích jejich příbytků, kde nás vítali s úsměvem na tváři. Po zvacím kolečku se již dopoledne překlopilo v odpolední část, kdy jsme na sebe konečně mohli obléknout kroje a nástupem k sokolovně a předáním hodového práva z rukou pana starosty Libora Beránka byly hody zahájeny tancem.  Odpoledne měli návštěvníci možnost zúčastnit se tradičního posezení se stárky a v sokolovně u vína a harmoniky, jejich návštěvu  jsme odměnili slavnostním nástupem v čele s hlavním stárkovským párem Andreou a Jakubem Hrdličkovými a také jsme konečně měli premiéru naší nacvičené České besedy. Nedali jsme se zmást pozměněným hudebním doprovodem a vše klaplo na jedničku.

Po odpoledni jsme trochu vydechli a již přišla večerní zábava s kapelou Podborankou, která zajistila skvělý hudební doprovod dlouho do noci. V devět hodin jsme slavnostně nastoupili a všem hostům, kteří dorazili v hojném počtu, jsme předvedli také mazurku. Celý hodový večer byl opět doprovázen tancem nás stárků nebo zpěvem, následovalo druhé kolečko České besedy, opět s jinou verzí hudebního doprovodu – nic, co by nás mohlo jakkoliv vyvést z míry! Průběžně během večera si výherci vyzvedávali ceny z bohaté tomboly, o kterou se postarali všichni naši sponzoři. Doslova zlatým a nezapomenutelným hřebem večera pak bylo naše půlnoční překvapení „Haka & Tahiti“,  kdy nás nezradily naše nacvičené taneční kreace, ale hudba. Musíme poděkovat všem našim divákům, že byli nesmírně shovívaví a i tak naše snažení odměnili potleskem. Čas neúprosně ubíhal, poslední chvilky jsme strávili zpěvem s celou kapelou a pozdě v noci byly naše ženáčské hody u konce. Budeme na ně opravdu dlouho vzpomínat, jelikož jsme díky nim zažili nespočet nezapomenutelných situací a hlavně navázali nová přátelství.

Ještě jednou děkujeme všem výše zmíněným i dalším, kteří se postarali o bezproblémovou organizaci celých hodů – zástupcům Sokola za zajištění všeho potřebného včetně krojů, fotografií, propagačních materiálů, celovečerního provozu bufetu v „pekle“ a mnohého dalšího, zástupcům obce, dobrovolníkům z řad mladších stárků pomáhajících v průběhu večera, všem sponzorům, děkujeme také všem návštěvníkům, kteří si k nám našli cestu a nakonec samozřejmě také našim sklepníkům a všem ženáčům, kteří se letošních hodů zúčastnili jako hlavní aktéři.

-za všechny stárky Eva Michalíková-