Praha, 28.-31.3.2024 (hala Kunratice, Tempo, Kbely) 
 
Mladší žáci opět strávili letošní velikonoční prázdniny a svátky na turnaji Prague Handball Cup 2024 (PHC), který se tradičně koná od čtvrtka do pondělí. Odjížděli jsme ve čtvrtek odpoledne společně s druhým týmem MINI házené Sokolnic auty trenérů do Prahy, ale jen samotná cesta přes Brno trvala hodinu. Nakonec jsme ale plní radosti, natěšeni na zápasy a pobyt samotný dorazili do školy v Praze Stodůlkách, kde jsem se ubytovali a užili si první společný večer a to nejen u telefonů, ale především hrami (s míčem i bez). 
 
Sestava: 
#1 Mirek Baxant 
#3 Dominik Vraspír 
#4 Denis Fric 
#5 Ben Fric 
#8 Emmi Mrkvicová 
#9 Adam Mrkvica 
#10 Ondřej Mička
#11 Matěj Michalík 
#12 Ondřej Michalík 
#13 Petr Váňa 
#15 Matěj Táborský 
 
V pátek nás čekalo první utkání základní skupiny v hale v Kunraticích, kam jsme vyrazili metrem brzy ráno a vzhledem k tradičně plánovaným výlukám nám cesta zabrala přes hodinu. První zápas jsme odehráli s týmem TuS Furstenfeldruck a kluci a holka začali parádně, soupeři nedali moc šancí a zvítězili jasnou výhrou 24:11
Další zápas nás čekal až ve večerních hodinách, tedy jsme se po obědě u vstupu do Kunratického lesa (kam jsme s nimi raději nešli) rozdělili, někteří odjeli do školy odpočinout a část kluků se s trenérem vydala využít volno v Galerii Harfa, kde mohli naplno využít zábavu pro hráče v turnajovém centru a zabavit se. Společně jsme se sešli v hale Tempo k večernímu utkání. Následoval zápas proti týmu ŠRD Skofljica ze Slovinska, kdy rozhodčí připustily tvrdou agresivní hru a zápas kluky hodně bolel, 4 zranění během tohoto zápasu je poměrně hodně a v druhém poločase jsme dohrávali jen s těmi, kdo nebyl zraněn, prohráli jsme 16:25
 
Do sobotního rána se podařilo některé kluky dát znovu dohromady, jeden cestoval do nemocnice a bohužel nás postihla další rána v podobě střevních problémů klíčových hráčů, která se s námi táhla až do konce turnaje. I tak jsme ale dokázali bojovat a sobotní 3 utkání vyhrát s týmy: 
 
HBC Jičín (CZ)  13:11 
HC Schoten (Belgie) 15:14 
TJ Senice (CZ) 18:9 
 
V základní skupině hrálo celkem 15 skupin po 6ti týmech, z každé skupiny postupovaly 3 týmy do PlayOff A, což se nám podařilo a vytyčený cíl jsme splnili
 
V další fázi turnaje jsme narazili na tým z Ukrajiny – Avtomahystral Pivden Ivanova a po skvělém začátku s vedením o 4 branky jsme nakonec prohráli 15:17. Asi hodně emotivní utkání, kdy se nám trenéři svěřili, že jsoou kousek od Kyjeva a trénují jak se dá, zejména v krytech a bunkrech – mají náš obdiv, že dokáží vyrazit s dětmi na takový turnaj do Prahy. 
 
Dalším soupeřem nám byl tým RK Zadar z Chorvatska a cílem bylo vyhrát, abychom postoupili. Bohužel zranění a střevní epidemie kluky oslabila, i když se zdálo, že můžeme pomýšlet na vítězství, prohráli jsme 18:22 a to pro nás znamenalo stopku v turnaji. 
 
Po důkladných propočtech jsme se umístili na 34. místě z 91 týmů, což je pro nás velmi uspokojivé umístění s celkovým skóre 119 : 109 z 7mi utkání. 
 
Ze všech zápasů si odnášíme mnoho zkušeností, zjištění, že být favoritem v domácí lize není žádná výhoda, hrát dle pravidel a bez agrese není vždy to správné a je nutno přitvrdit. Na trénincích, ve vzájemných soubojích, v běhu, v rychlosti rozhodování, možná i znovu přezkoušet přihrávky do vyložených a kličky na obě strany. Jedeme poučeni zpět a víme, kde máme slabiny a budeme na nich pracovat. 
 
Hráči si ale tento bezkonkurečně největší domácí turnaj užili, zejména cestování po Praze a hledání správných cest, pro některé byl zážitek jen jet několikrát po fakt dlouhých jezdících schodech v metru 🙂 , zábavou byly i večerní společné hry, které připravila teta Jana a i když se nám mnohdy nechtělo, nakonec to byla sranda a trenér tak získal čas pro sebe a mohl rozebrat s ostatními trenéry celodenní žážitky a novinky v házené. 
 
Byl to příjemný čas strávený s dětmi, trenéři se od hráčů naučili zase něco nového (většině slov nerozuměli, ale to nevadí) a zjistili co je vlastně „in“, pro naše hráče je vždy PHC obrovským zpestřením zejména, když mohou společně trávit volné dny i noci. 
 
Cestou domů si hráče rozebrali rodiče, kteří přijeli v hojném počtu fandit a byli nám velmi nápomocni, moc děkujeme, že jste byli s námi. Nezapomněli jsme ani na tradiční zastávku na D1 u McDonald´s (minimálně pro ty, co byli zdravotně v pohodě) a pondělní pomlázku si tak nenechal nikdo ujít. 
 
Děkujeme celému týmu PHC Prague Handball Cup za organizaci skvělého turnaje, který se opět velice rozrostl, děkujeme trenérům za jejich čas, cestu, starost a ochotu, děkujeme rodičům, fanouškům a všem, kteří v nás věří a podporují nás.