Mezinárodní turnaj Lundaspelen, Švédsko
———————————————— 
 
Je to pár dní, co se kluci s trenérem vrátili po dlouhé 16ti hodinové cestě přes moře zpět domů ze švédského Lundu. A dlužíme Vám jejich výsledky, na které jsme velmi pyšní. 
 
Díky spolupráci týmů JM kraje Jihomoravský krajský svaz házené a organizaci ze strany Oddíl házené TJ Tatran Bohunice jsme měli tu možnost zúčastnit se jednoho z největších halových turnajů házené. 
 
Náš trenér mladších žáků – Zdeněk Mrkvica – byl požádán o vytvoření vlastního týmu kluků kategorie B12. A tak již od začátku nové sezóny začal s přípravou svojí i týmu, který vezme s sebou. 
 
Naši zemi jako jedinou z ČR reprezentovali hráči: 
#1 Mirek BaxantHázená Sokol Sokolnice
#3 Lukáš UrbanHK Ivančice
#5 Tomáš FlajšingerSokol Újezd u Brna oddíl házené
#8 Adam VážanSKKP Handball Brno
#9 Adam MrkvicaHázená Sokol Sokolnice
#11 Matěj ŠenkyříkTJ SOKOL HOSTĚRÁDKY-REŠOV
#13 Petr VáňaHázená Sokol Sokolnice
#14 Matěj TáborskýHázená Sokol Sokolnice
#16 Lukáš MráčekOddíl házené TJ Tatran Bohunice
 
Kluci si nestihli ani užít dárky a na první svátek vánoční ve 23:00 vyrazili autobusem směr Švédsko.
Po příjezdu se ubytovali ve škole a po zjištění, že je hala za rohem a nemusí letos nikam dojíždět a zásadním zjištění nedalekého McDonald´s a Lidlu spokojeně ulehli, aby dospali manko z cesty.
První hrací den, první dva soupeři. 
 
Čekal je první zápas s domácím týmem ANKARET 1. Naši kluci ale od začátku převažovali jak rychlostí, tak obranou a rychlými útoky, ale především vypichováním balonů a skvělou střelbou. 
Výhra 31:8 (nejlepší střelec utkání Tomáš Flajšinger – 9 branek) 
 
Po 20ti minutové pauze nastoupili kluci znovu (tento systém, kdy hrajete za den dva zápasy a s krátkou pauzou není zrovna povedený, což se ukázalo druhý den). Ale kluci nastoupili proti dalšímu švédskému týmu LUGI HF 2 plni endorfinů z prvního vítězství a i toto si nenechali vzít. 
Výhra 28:12 (nejlepší střelec utkání Lukáš Urban – 9 branek) 
 
Po zápase jsme si probrali naše plusy a minusy a jeli společně na oběd do vzdálenější části města. Kluci pak dostali volno a večer jsme jeli fandit týmu holek. 
 
Druhý hrací den a další dva soupeři. 
Tým IK Sävehof 3 ze Švédska jsme od začátku zatlačili a kluci se brankově rozjeli. Možná, kdyby šetřili síly, mohl být nižší výsledek, ale lepší skóre zápasu, který následoval. 
Výhra 40:17 (nejlepší střelci Jakub Gottwald, Tomáš Flajšinger, Adam Mrkvica) 
 
Čtvrtý soupeř tabulky Německo – TSV Pfungstadt, kluci o hlavu vyšší a odpočatí, naši pár minut po utkání. Drželi jsme se, ale nepřesné přihrávky, vysunutá obrana soupeře až na půlku, technické chyby na naší straně a nevstřelené branky, na to nestačil ani skvělý výkon Mirka Baxanta. 
Prohra 20:25 (nejlepší střelec Lukáš Urban – 8 branek) 
Kluci byli přešlí, ale nevzdali to a do dalšího dne se připravovali celý večer u projektoru a sledovali zápasy soupeře, který nás čekal o postup. Věděli, že pokud prohrají, končí.
 
Do utkání s týmem z Dánska, TMS Ringsted 1, oblékli červené dresy a s vysokou motivací nastoupili do hry, která se přelévala gól po gólu. Jenže nastala potíž se skóre a s rozhodčím, který nám pískal průrazy a soupeři zapisovači uznali góly, které byly přešlap a podobně. Sledující on-line přenosu netušili, jaký je čas, jelikož čas neběžel, skóre skákalo z čísla na číslo, takže jen těžko při utkání zjistit, kolik stav vlastně je. Zpětně jsme zápas sledovali a utkání mělo skončit 11:12 pro tým Dánska. Nedali jsme mnoho gólů, sedmičky, vyložené. Škoda jich, ale poučení do příště – zlepšit střelbu. Na rozhodčího se nepřipravíte, ale my se musíme soustředit na hru a nenechat se rozhodit dohady. 
 
Když zhodnotíme cestu celkově, možná jsme mohli dojít dále, ale umístění na 9. místě z 43 týmů a samotná účast v Playoff A je pro nás úspěch. 
Co jim nikdo nevezme je 1.místo v počtu vstřelených branek za zápas z celé kategorie B12. 
 
Ještě větším úspěchem jsou pro nás kluci samotní, kteří se v místě, kde byla většina z nich poprvé v životě, velmi osamostatnili. Kluci si vezou hromadu zkušeností nejen ze hřiště. Naučili se platit kartou, dodržovali pravidlo skupinky 3 kluků na jakýkoli nákup, procházku, hlásili se, kde jsou, sami si zašli na jídlo, cestovali sami po městě pouze s navigací v telefonu a večer se společně připravovali na další zápasy u projektoru.
Kluci vytvořili dobrý kolektiv, kterému chybělo trochu štěstíčka, zejména proměňování vyložených šancí. 
 
Poslední zápas můžete shlédnout na youtube pod odkazem: 
(je rozdělen na 3 části, jelikož nahrávání je omezeno na 15minut) 
 
Za nás musíme poděkovat především Oddíl házené TJ Tatran Bohunice na příležitost, všem klukům za účast a jejich rodičům za podporu a motivaci před i po turnaji, všem trenérům týmů za přípravu a fanouškům především z řad holek z Bohunic za hlasité povzbuzování a podporu při všech utkáních.
Třeba se za rok zase rozjedeme společně do světa. 
 
Fotografie a krátká videa najdete na https://eu.zonerama.com/HazenaSokolnice/Album/10882012