Dobiáš Cup, 8.-10.12.2023, Rožnov pod Radhoštěm
 
Před rokem, kdy jsme pořádali předvánoční turnaj, jsme si řekli, že se zkusíme přihlásit na týmy často zmiňovaný Dobiáš Cup mladších žáků. Turnaj je velmi žádaný a po jeho vyhlášení je obratem zaplněný. Přijali nás. 
 
Spolu s týmem mladších žáků z Újezda u Brna jsme v pátek, 8.12., v dopoledních hodinách nasedli do autobusu (už to byl pro naše kluky zážitek a změna) a rozjeli se do zasněžených kopců k Radegastu. Sice s menší marodkou, avšak plní nadšení. Hned po příjezdu nás čekalo adrenalinové parkování autobusu, který se na sněhu a ledu zasekl. Vše dobře dopadlo a nám začalo klasické zabydlování se do školní třídy, nafukování matrací a sháňka po wi-fi 🙈
 
Od školy do haly jsme se pěknou procházkou dostali k hale. V pátek v 19:00 nás čekal zápas s týmem Zubří A, které jsme měli v základní skupině. Kluci a holky nastoupili v plné parádě a svůj první zápas 2×17 minut odehráli vítězně 31:7. 
Sobotní ráno nás procházka do haly příliš neprobrala, po snídani, která byla opravdu luxusní, jsme před sebou měli soupeře nám známého a to Újezd u Brna. Tým, kterému chyběli hráči s posilami z Králova Pole, začal zápas velmi dobře. Naštěstí jsme se probrali včas a utkání vyhráli s rozdilem 12ti branek 27:15.
Postoupili jsme tak ze základní tabulky a čekal nás soupeř ze slovenské Stupavy. Viděli jsme kluky hrát s ostatními týmy a bylo zřejmé, že tohle nebude lehké utkání. Přes tyto obavy nastoupili naši hráči dokonale motivováni a vybojovali si výhru 29:18. 
 
Poslední zápas dne byl náš zápas s týmem Telnice. Po obědě jsme kluky nechali chvíli odpočinout a do zápasu nastoupili s chutí a odvahou zvítězit. Telnice má šikovné a běhavé kluky, silné publikum (ačkoliv jejich trubky jsou nepříjemné i hráčům a rozhodčím a jejich zvuk vám vezme sluch až do rána), hraje velmi vysunutou obranu, ale umí i padat a jít si pro faul. Červená karta pro našeho hráče je toho příkladem (nejen v našem utkání). Ale to vše k házené patří. Ve chvíli, kdy jsme ztratili klíčového hráče a prohrávali o 2 branky jsme se semkli a během chvilky vyrovnali a zápas otočili a to tak, že jsme Telnici porazili nádherným skóre 25:18. S dvěma holkama na hřišti a oslabeným kádrem perfektní výkon.
A postup do finále o zlato byl náš 😉
 
Nedělní ráno znamená vždy balení kufrů a poslední cestu do haly. Naše utkání bylo tím posledním v celém turnaji. Tým Zubří B, který je téměř místní, hrál velmi rychlou házenou a brzy se dostal do vedení. Naše obrana ale brzy přečetla soupeřovu hru a v útoku se prosazovala střelbou z křídel i z dálky. Zápas jsme brzy otočili a zahráli si všichni. Za výhru ve finále 27:18 bereme zlaté medaile a k tomu za vynikající výkon brankáře Mirka Baxanta ve všech utkáních i nejlepšího brankáře turnaje. 
 
Rozhodčí pískali korektně a velmi dobře, zákroky posuzovali dle pravidel. 
 
Děkujeme organizátorům i všem zúčastněným týmům za společně strávený adventní čas a přejeme krásné vánoční svátky a zdraví do roku 2024.
Sestava
1 Mirek Baxant 
5 Ben Fric 
7 Natka Berešová 
8 Emmi Mrkvicová 
9 Adam Mrkvica
10 Ondřej Mička 
11 Matěj Michalík 
12 Ondřej Michalík 
13 Petr Váňa 
15 Matěj Táborský 
 
Trenér: Zdeněk Mrkvica 
ZVD: Jana Mrkvicová